Prázdninový júl v znamení početných búrok

Prázdninový júl v znamení početných búrok

Búrka bola už odpradávna považovaná za výnimočný jav, vzbudzovala rešpekt a jej výnimočné prejavy boli v dávnej minulosti pripisované božstvám. Dnes už vieme, že búrka je definovaná ako súbor elektrických a optických javov viažúcich sa spravidla na oblak kumulonimbus a je to jeden z najnebezpečnejších atmosférických javov. Určite sme sa o tom mohli presvedčiť aj v mesiaci júl, ktorý bol bohatý na tieto prejavy počasia. Vo väčšine prípadov sme to videli a počuli iba z komunikačných prostriedkov, ale napr. v Papíne v našom okrese, to obyvatelia pocítili aj priamo. V tomto konkrétnom prípade išlo pravdepodobne o downburst, čo je prudký, zostupný pád studeného vzduchu z búrkového mraku. Pritom zaberá iba malý priestor, ale vie napáchať veľké škody. Obrovské prívalové dažde zažili posledný júlový deň obyvatelia Komárna na juhozápade Slovenska. V tento deň sa sformovala pri prechode studeného frontu cez Slovensko asi najkompaktnejšia stena búrok v tomto roku a tie naozaj ukázali svoju silu hlavne na juhozápadnom Slovensku. Východné Slovensko sa týmto búrkam našťastie vyhlo.

Ak by sme zašli do histórie, tak najničivejšia búrka na Slovensku bola 24. júla 1998, keď sa nenápadný potok Svinka pri prudkej búrke zmenil na ničivú rieku a v Jarovniciach zmietol zo zemského povrchu rómsku osadu. Zahynulo 50 ľudí. Možno si mnohí nevedia vysvetliť, prečo takéto zničujúce dažde vôbec vzniknú. Pre ilustráciu si predstavme búrkový oblak, ktorý má základňu 900×900 m a hustotu vody 4g na m³. Ak takýto oblak vyrastie do výšky 10 km, čo je úplne bežná výška, tak voda v ňom obsiahnutá váži viac ako 31 tisíc ton. Oblak sa samozrejme nemôže vyvíjať do nekonečna, preto sa táto voda musí dostať opäť na zem. Vo väčšine prípadov voda vypadáva postupne, ale stáva sa, že jej významné množstvo spadne na malej časti. Hovoríme tomu prívalové dažde. Dôsledky si už vieme domyslieť.

shmu, meteo stanica, letisko

Júl je mesiac, v ktorom nám v priemere spadne okolo 100 mm vody. Tento priemer sme v Kamenici nad Cirochou mali prekročený už v jeho prvej polovici. Do 16. júla sme namerali 103,6 mm. Druhá polovica mesiaca bola na zrážky už podstatne chudobnejšia, ale určite sa to nedá zovšeobecniť na celý náš región. Väčšina zrážok sa vyskytovala pri búrkach a také zrážky sú rozdelené nerovnomerne. V každom prípade bol mesiac júl zrážkovo nadpriemerný. Spadlo nám celkovo 108,3 mm vody. Je to teda 108,3 litra na každý štvorcový meter. Teplotne sme si júl zapísali ako ďalší mesiac, ktorý bol nadpriemerný aj teplotne. Priemerná teplota bola za celý mesiac 21,0 °C, čo je 2,7 °C viac ako dlhodobý priemer.

 

autor: Dušan Palčinský
zdroj: Podvihorlatské noviny, ročník LVII, číslo 32, strana 2

Čítajte tiež:
Meteorologická stanica
Február bol abnormálne teplý

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa