Rybník “pod úvozom”

Rybník “pod úvozom”

Po tom, čo som si dovolil trochu skritizovať postoj nášho starostu, som dostal viacero zaujímavých otázok. Dosť často opakujúcou a pre mňa veľmi zaujímavou a závoreň nepochopiteľnou bola otázka, kde sa v Kamenici nachádza rybník. Až dovtedy som neveril, že by niektorý Kameničan pri tomto rybníku nebol, alebo o ňom aspoň nevedel.

Lokalita Senokosy, ktorú si Kameničania v ankete zvolili za svoju najobľúbenejšiu, a v blízkosti ktorej sa rybník nachádza, je veľmi peknou a ľahko dostupnou. K rybníku je možné dostať sa peši, na bicykli alebo na koni rôznymi trasami. Do mapky nižšie (kliknite na obrázok pre zväčšenie) som zakreslil tie, ktoré z času na čas využívam ja, a ktoré sú dobre prejazdné aj na bicykli.

mapka_rybnik_600px

O pozadí výstavby rybníka vie málokto a ešte menej ľudí sa chce k nemu vyjadriť. Podľa informácií, ktoré sa podarilo zistiť je rybník postavený “na čierno”. Výstavbu realizovalo poľovné združenie Jazvec za účelom zlepšenia možností “chovu” kačíc vo svojom poľovnom revíre. V minulosti sa na tomto mieste nachádzali napájadlá pre dobytok, ktorý sa tu pásol. Miesto bolo známe zvýšenou vlhkosťou a priesakmi vody. Hrádza rybníka je z prírodných materiálov, jeho rozloha je cca 30×50 metrov (záleží od výšky hladiny). Od výšky hladiny záleží aj maximálna hĺbka, ktorá môže mať miestami 1 – 1.5 až 2 metre. Novovzniknutá vodná plocha bola zarybnená prevažne amurom a kaprom, ale nájdu sa v ňom aj štuky. Neoficiálnym “správcom” rybníka je pán Štefan Beľančin, ktorý sa stará hlavne o údržbu jeho okolia.

 
Pýtal som sa: Ohrozuje rybník obec? Ak by v prípade mohutných dažďov došlo k pretrhnutiu hrádze, objem vyliatej vody by nemal ohroziť majetok ani zdravie ľudí žijúcich v obci. Či to však niekto pred výstavbou overoval…? Dá sa na rybníku rybárčiť? Poľovníci tvrdia, že nie, lebo je to v ich poľovnom revíre. Rybári zas oponujú, že rybník oficiálne neexistuje, takže ak tam budete chytať ryby, nebude Vás za čo pokutovať. Dá sa v rybníku kupať? Aj keď o kvalite vody nie sú pochybnosti, kúpanie v takomto rybníku by bolo nanajvýš nezodpovedné.

Čo však určite môžte, je vybrať sa k rybníku s rodinou, sám alebo s priateľmi, poopekať alebo sa len prejsť a prežiť krásne popoludnie. Lokalita senokosov je teraz v jeseni mimoriadne pekná 🙂

 

Ing. Patrik Šepeľa

Čítajte tiež:
Cyklovýlet na Viniansky hrad
Športovo-rekreačný areál Barnova rika

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
10
  1. 22. 9. 2018 at 16:29Salio  Odpoveď

    Opekať? Momentálne nemožné... Rybník je v dezolátnom stave a vhodný tak na lov kačíc.

Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa