Zápisnica zo 14. zasadnutia ObZ

Zápisnica zo 14. zasadnutia ObZ

Prepis zápisnice zo 14. zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Kamenici nad Cirochou, konaného dňa 02. novembra 2017 v zasadačke obecného úradu.

01. Otvorenie
Zasadnutiu obecného zastupiteľstva predchádzala schôdzka obecnej rady dňa 30.10.2017. Štrnáste riadne zasadnutie obecného zastupiteľstva otvoril a viedol Ing. Alexander Bugyi, starosta obce. Privítal prítomných a skonštatoval, že pozvánky boli doručené načas a všetkým. Poslanci (Burda a Čabák) žiadali o doplnenie 2 bodov programu a to:
– Informácia o situácii u dobrovoľných hasičov v obci (Filomén Burda)
– Prehodnotenie výstavby požiarnej zbrojnice (zrušenie uznesenia, Marek Čabak).
Tieto body boli do programu doplnené a program rokovania bol následne schválený všetkými 9 prítomnými poslancami. Poslanci súhlasili, aby sa zasadnutie riadilo schváleným programom, ale podľa bodov odzadu. Za overovateľov zápisnice boli určení Anna Daňová a JUDr. Miroslav Hodák.

02. Kontrola plnenia uznesení
Bola prevedená kontrola plnenia uznesení z predchádzajúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva s konštatovaním, že uznesenia ObZ sa plnia priebežne.

03. Informácia o situácii u dobrovoľných hasičov v obci
Tento bod navrhol Filomén Burda. Keďže sa zúčastnil ostatnej mimoriadnej schôdze dobrovoľných hasičov, dňa 28. októbra 2017, podal stručnú informáciu tým, ktorí na tejto schôdzi neboli a to:
– schôdza nebola uznášania schopná
– nespokojní dobrovoľní hasiči požadujú, aby starosta obce odvolal J. Sojčáka staršieho z funkcie veliteľa požiarnej jednotky v obci
– oznámil, že cca 17 dobrovoľných hasičov končí s činnosťou. Čo s tým bude úrad robiť?

Starosta k tomuto bodu otvoril rozpravu.
Poslancom sa zjavne nepáči rozkol medzi dobrovoľnými hasičmi, očakávajú postupnú konsolidáciu vzhľadom na financie, ktoré úrad a štát dáva na ich činnosť. Poslanec Burda navrhol odvolať veliteľa jednotky pána Sojčáka staršieho. Starosta obce všetkým vysvetlil postupnosť udalostí a požiadaviek dobrovoľných hasičov s tým, že osoba s ktorou boli nespokojní z výboru odstúpila a športového života sa nezúčastňuje. Názory niektorých dobrovoľných hasičov, že bývalý výbor mal dosah na financie sú mylné, pretože s financiami prichádza do styku len obecný úrad, keďže je zriaďovateľom, žiadateľom a správcom obecného majetku (hasiči nemajú žiadny majetok).
Starosta sa verejne opýtal poslancov s čím doteraz u hasičov boli nespokojní? Reakcia bola nasledovná: Pod vedením J. Sojčáka staršieho – veliteľa jednotky, boli všetky požadované úlohy splnené načas a bezodkladne. Zaznela aj otázka či sme bojaschopní po odchode toľkých hasičov. Starosta skonštatoval, že áno a odporučil poslancom nerobiť predčasné závery, pomôcť ukľudniť situáciu s tým, že počty hasičov v obci budú aktualizované k dátumu konania výročnej členskej schôdze v januári 2018. Voľba nového výboru sa udeje až na výročnej schôdzi, nakoľko nový výbor ani nezačal pracovať a už sa aj vzdal. Starosta skonštatoval, že pán Sojčák starší má jeho dôveru a nič neporušil, aby bol za to odvolaný.

04. Prehodnotenie výstavby požiarnej zbrojnice
Tento bod už na zasadnutí rady dňa 30.10.2017 otvoril poslanec Marek Čabák. Poukázal na situáciu medzi dobrovoľnými hasičmi a dáva na zváženie zastupiteľstvu, či pri tejto atmosfére je rozumné investovať do výstavby novej požiarnej zbrojnice cca 150 000,- € (vrátane prekládky vody a plynu), alebo či tieto financie nepoužiť na niečo iné v obci. Poslanci konštruktívne posúdili atmosféru u hasičov, s ktorou zjavne nesúhlasia. Vedia si predstaviť použitie finančných prostriedkov aj na iné účely, no všetci pochopili, že vlastne ideme garážovať a chrániť požiarnu techniku, ktorá je v každom prípade majetkom obce a podľa zákona sme ju povinní chrániť. Starosta podal informáciu, že na novú požiarnu zbrojnicu je vypracovaný stavebný projekt, ktorý stál 5580,- € vrátane DPH. Žiadosť o poskytnutie dotácie, za ktorú sme zaplatili 400,- €, spracovala RRA Humenné a tento projekt bol odoslaný na MV SR a Prezídium hasičského záchranného zboru do Bratislavy, kde sa uchádzame o dotáciu z fondov SR vo výške od 5 000,- € – 30 000,- € pre rok 2017. Tým bolo poukázané na časovú a finančnú náročnosť tohto projektu. Prítomní poslanci odporučili starostovi zatiaľ nič nemeniť na uznesení, ani na agende výstavby novej požiarnej zbrojnice.

05. Vedenie trasy plynovodu – Eustream
Aj keď bol veľký záujem zo strany Eustream, a. s. Bratislava zúčastniť sa zasadnutia ObZ, pre služobné zaneprázdnenie sa zastupiteľstva nezúčastnili. Nakoľko starostovi záleží na tom, aby informáciu mali poslanci ako aj ďalší obyvatelia obce, bude opakovane trvať na informáciách o vedení trasy, skládkach materiálu a hlavne termíne výstavby pokiaľ sa to týka k. ú. Kamenica nad Cirochou.

06. Návrh na VZN o určení názvu ulice v Obci Kamenica nad Cirochou
Tento návrh poslanci obdržali spolu s pozvánkou na konanie ObZ a bol priamo či nepriamo prejednávaný už v minulosti. Poslanci sa stotožnili s návrhom VZN a prejavili záujem na tomto zasadnutí hlasovať o jeho schválení. Starosta dal verejne hlasovať o hore uvedenom návrhu VZN č. 2/2017 o tom, aby sa novovznikajúca ulica na bývalej píle JRD volala ulica “Juraja Macáka“. Poslanci verejne s počtom 9 hlasov tento návrh VZN č. 2/2017 o určení názvu ulice v Obci Kamenica nad Cirochou odsúhlasili.

07. Návrh na VZN o zavedení a poskytovaní elektronických služieb
Návrh VZN poslanci obdržali spolu s pozvánkou na konanie ObZ. Nakoľko VZN v tomto znení korešponduje s platnou legislatívou a s prudkým rozvojom IT služieb, poslanci verejným hlasovaním, bez výhrad, tento návrh VZN č. 1/2017 o zavedení a poskytovaní elektronických služieb jednohlasne schválili (za hlasovalo 9 poslancov).

08. Návrh na VZN o poskytovaní dotácií z rozpočtu obce
Aj tento návrh VZN poslanci obdržali spolu s pozvánkou na konanie ObZ. Starosta vyzval prítomných na pripomienky. Skonštatoval, že hlavná kontrolórka (HK) dala svoj príspevok písomne. Poslankyňa Monika Hamaďáková viacerými pripomienkami doplnila návrh predloženého VZN. Ostatní poslanci sa stotožnili s návrhom, ktorý obdržali. Starosta dal tieto pripomienky do návrhu VZN zakomponovať. Poslanci verejne odhlasovali schválenie návrhu (za hlasovalo 9 poslancov) so zapracovanými pripomienkami. (Pani Hamaďáková bude pozvaná na zosúladenie predmetného VZN na úrad.)

09. Podnety k návrhu rozpočtu na rok 2018
Predpokladáme, že nepriame dane od štátu (zatiaľ bez štátneho rozpočtu) budú minimálne na úrovni roku 2017. Réžia obce je nemenná. Predpokladáme, že voľných zdrojov bude 100 000 – 120 000 € a platnosť predošlých uznesení hovorí, že:
– splácanie úveru z roku 2001 v roku 2018 (mesačné splátky úveru + úroky za rok 2018 budú cca 31 500,- €)
– zvyšok financií ako kapitálové na výstavbu novej PZ
– financovanie kultúrnych, športových a iných spoločenských aktivít

10. Plnenie rozpočtu obce za rok 2017 (1.-9. 2017)
Plnenie rozpočtu obce za rok 2017 (1.-9. 2017) poslanci obdržali písomne, spolu s pozvánkou na konanie ObZ. Starosta podal informáciu o príjmoch, ktoré sú priamo úmerné 9 mesiacom a priamo úmerné sú aj výdaje s výnimkou rozvoja obce, kde naplánovaných na rok 2017 bolo 28 991,- € a skutočnosť je 57 131,42 €.
Nakoľko sme v priebehu 1.-9. 2017 obdržali 13 550,- € za:
– vratka plynu 5 000,- €
– sponzorstvo VLM 1 000,- €
– dotácia od štátu pre DHZ 3 000,- €
– vojnové hroby (VH) 850,- €
– predaj pozemkov rodine Sivčových 3 400,- €
toto všetko sa objavilo v príjmoch a je žiadúce to dať aj do výdajov podľa kapitol.
Všetci 9 poslanci verejným hlasovaním odsúhlasili navýšenie príjmov a výdavkov (o 13 550,- €) a výdavkov v kapitole rozvoj obce na 70 000,- €.
Poslancom bolo pred rokovaním ObZ doručené čo všetko je zúčtované pod rozvojom obce, v súlade s platnou legislatívou. Starosta zvýraznil skutočnosť, že už pri odsúhlasovaní rozpočtu na tento rok v decembri 2016 sa javila táto kapitola v porovnaní s minulými rokmi ako finančne poddimenzovaná a určite s plánovaným čerpaním 12 mesiacov nevydržíme. Keďže poslanci si dané skutočnosti živo pamätali, po konštruktívnej diskusii dal starosta verejne hlasovať za tieto úpravy rozpočtu v roku 2017.
Poslanci (pred hlasovaním) vzhľadom na situáciu u DHZ ponížili kapitálové výdavky na rok 2017 o čiastku určenú na začatie výstavby požiarnej zbrojnice so začiatkom v roku 2017 (pôvodný zámer). Všetci poslanci verejne hlasovali za tieto zmeny (9 poslancov).

11. Došlá pošta
Starosta informoval o nasledovnom:
– žiadosť od Slovenského Červeného kríža, územný spolok Humenné o príspevok na podporu bezpríspevkového darcovstva krvi (poslanci v súlade s už platným VZN o poskytovaní dotácií, odporučili starostovi poskytnúť na túto akciu 100,- €)
– o liste exekútora o dražbe 1/8 majetku pána M. Kindernaja
– o odpovedi na podnet obce vo veci zníženia rýchlosti pri vstupe do obce zo Sniny. Starosta oslovil KDI Prešov a s písomnou odpoveďou oboznámil poslancov.
– žiadosť pána J. Sojčaka o finančný príspevok na chod klubu stolného tenisu na rok 2018 (bude sa to riešiť pri zostavovaní a schvaľovaní rozpočtu pre rok 2018)
– žiadosť o finančnú dotáciu na rok 2018 (Súkromné centrum voľného času Mariána Lojana, Snina, jedná sa o kamenické deti v počte 4)
– písomná žiadosť o plynové prípojky v lokalite bývalá píla JRD (nová ulica)

12. Rôzne
Pán Miroslav Hodák (zástupca starostu) podal informáciu o návrhu kúpnej zmluvy pre odkúpenie konkrétnych parciel pre budúci rybník a protipožiarnu nádrž v lokalite “Pod Velikou” od pána J. Vrábľa (parcela E č. 1173/1 o výmere 2787 m2 a parcela E č. 1173/2 o výmere 2036 m2 v cene 0,25 €/m2). Poslanci počtom hlasov 9 verejne odsúhlasili kúpu parciel za uvedenú cenu. Zmluva bude zverejnená obvyklým spôsobom.
Starosta informoval:
– o príprave obce na voľby do VÚC. Všetko zabezpečené v súlade s pokynmi MV SR a so smernicami.
– o návšteve riaditeľa VVS, závod Humenné, pána K. Babinca na úrade vo veci možného napojenia sa nových rodinných domov na novovznikajúcej ulici – bývalá píla JRD (voda, kanál). Starosta písomne zvolá pracovné stretnutie obyvateľov a vodární.
– v mesiaci novembri budú zrealizované 2 stĺpy verejného osvetlenia na ulici Jarnej
– bude iniciované stretnutie s vlastníkom pozemkov na bývalej píle VLM k problematike tam vznikajúcej ulice, verejného osvetlenia a ďalších súvislostí
Starosta požiadal poslankyňu Renátu Babjakovú (Červený kríž) o zorganizovanie zbierky šatstva v zimnom období pre charitu.
Starosta vyzval poslancov, aby vzniesli pripomienky a námety, čo v obci treba zmeniť, alebo na aké problémy upozorňujú vedenie obce.
Renáta Babjaková upozornila na potrebu riešenia parkoviska pri kostole (od kaštieľa) z rozpočtu 2018.
Filomén Burda vyslovil kritiku na adresu prevádzkovania zubnej ambulancie v obci (firma GRIFFA s.r.o.).
Viacerí poslanci poukázali na nakládku bukovej guľatiny mimo areálu železničnej stanice na ulici Železničnej. Starosta v danej veci zašle list na ZSSK Cargo.
Pani Mária Škrlíková opätovne poukázala na časť chodníka popri ŠJ, ktorý je po dažďoch pravidelne pod vodou.
Pán Jozef Komarc informoval o pripravovanej obecnej brigáde na deň 18.11.2017 o 9:00 hod. Bude zvolané stretnutie spoločenských zložiek.

13. Návrh na uznesenie
Uznesenie č. 24/2017 tvorí písomnú prílohu tejto zápisnice. Za prijatie uznesenia podľa jednotlivých bodov hlasovalo 9 prítomných poslancov.

14. Záver
Po vyčerpaní programu zasadnutie ukončil starosta obce s poďakovaním za účasť všetkým prítomným.

Originál zápisnice si môžte pozrieť tu.

Čítajte tiež:
Zápisnica z 12. zasadnutia ObZ
Zápisnica z 11. zasadnutia ObZ

Pokračujte v čítaní staršieho článku X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa