Aby ich okolie nevnímalo ako lovcov

Aby ich okolie nevnímalo ako lovcov

Jún je tradične mesiac, v ktorom je najviac priestoru a času na prezentáciu poľovníctva, ale najmä jeho ochranárskeho poslania pre nepoľovnícku verejnosť. Starať sa o prírodu, zveľaďovať a chrániť ju nemožno len určité obdobie v roku. Je to sústavná povinnosť člena každej spoločnosti a zvlášť poľovníkov. Čas na stretnutie v prírode a priblíženie poľovníckeho života si našlo aj Poľovnícke združenie Jazvec Kamenica nad Cirochou 24. júna pri chate pod Briskom.

„Jún je mesiacom zvýšenej starostlivosti o zver, životné prostredie a čas na spoločné stretnutia. Pri tejto príležitosti zorganizovalo naše združenie Slávnostnú členskú schôdzu. Máme 47 členov a našou snahou je na ploche 2 589 hektárov robiť všetko preto, aby nás okolie nevnímalo ako lovcov, ale najmä ako poľovníkov, ktorí chránia, zveľaďujú a starajú sa o zver. Hranice nášho poľovného revíru sa neustále menia. Aktuálne zastrešujeme obce Kamenica nad Cirochou, Kamienka a Modra nad Cirochou,“ povedal Štefan Hančár, predseda PZ Jazvec.

Na poľovníkov, ale aj širokú verejnosť boli pripravené sprievodné akcie ako jazda na koni, poľovnícka kynológia, streľba zo vzduchovky aj luku, maľovanie na tvár a lesná pedagogika, kde svoju činnosť priblížili sokoliari zo Sniny. Najmenších najviac zaujal druh sokola Kaňa okrúhlochvostá. „Jej meno je Keisi a má päť rokov. Bežne sa kŕmi jednodňovými kurčatami alebo kohútikmi, ktoré pochádzajú z veľkochovov a sú nechcené. V júni je vo fáze preperovania a loviť začína v septembri, končí v marci. Čo sa týka špeciálnej starostlivosti, je potrebné brúsenie zobáka a pazúrov, pretože tie najviac používa ako zbraň na lovenie,“ vysvetlil Slavomír Kepič.

zdroj: Podvihorlatské noviny, ročník LIX, č. 28/2018, str. 6

 
Čítajte tiež:
Poľovnícky ples 2018
Medveď v okolí Kamenice

Pokračujte v čítaní staršieho článku X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa