Tohtoročný január výrazne teplejší

Tohtoročný január výrazne teplejší

Január je najchladnejším mesiacom v roku. Mnohí si spomeniete na ten minuloročný. Vtedy si naozaj zodpovedne zastal svoju povesť. Tohtoročný by sa popri ňom mohol veľmi červenať. Priemerná teplota minuloročného januára bola -7.6 °C. Minimálna teplota klesla 8. januára 2017 na -23.1 °C. A to boli na Slovensku miesta, kde teploty klesali pod -30°C! V januári 2018 bola priemerná teplota +1.8 °C a minimálna 15. januára –9.7 °C. Rozdiel v priemernej teplote 9.4 °C je veľmi výrazný. Tento rok nezabrali ani tradičné a celkom spoľahlivé dátumy ako Trojkráľová zima, či ruská sviečka.

Januárová cirkulácia bola netradičná a podobala sa skôr tej decembrovej. Prúdil k nám prevažne oceánsky vzduch. Arktický bol spoľahlivo ďaleko a pri takom rozložení tlakových útvarov nemal šancu, aby sa dostal do našich zemepisných šírok. Januárové zimné termíny v tomto roku určite nezabrali. Hromničná zima by už vo februári mala zabrať. Po výdatných víkendových zrážkach sa citeľnejšie ochladí, v druhej polovici týždňa opäť pribudne aj nejaký centimeter snehu. A hoci v našej oblasti dvadsať stupňové mrazy zatiaľ nebudú, aj tie okolo -10 °C prírode aj ľuďom len prospejú. A aj keď v počasí nie je nikdy nič dosť isté, isté je že dni budú stále dlhšie a život bude naberať na optimizme.

 

autor: Dušan Palčinský
zdroj: Podvihorlatské noviny, ročník LIX číslo 6, strana 2

Čítajte tiež:
Takmer najviac zrážok na Slovensku
Snehová kalamita Zemplín obišla

Pokračujte v čítaní staršieho článku X »»
  • Komentáre
10
  1. 12. 2. 2018 at 14:05Sepko  Odpoveď

    Najlepšie by bolo keby snehová pokrývka pokryla tento zahambújuci dezolatný stav okolia škôlky. Je to obrovská hamba, ako sa obec stará o naše ratolesti.

Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa