Chladný a daždivý október

Chladný a daždivý október

Jeseň. Ročné obdobie, ktoré niekto miluje, niekto nemá rád pre jeho depresívnu atmosféru. Všetkým nám však rovnako ponúka pestrú paletu farebných listov na stromoch. V tomto období môžeme pozorovať farby od zelenej cez žltú oranžovú až po červenú. Také farby si vie vytvoriť naozaj iba pani jeseň. Tento jav sa každoročne opakuje. Čo teda za ním stojí?

Za všetko môže pokles teploty a výrazný úbytok slnečného svitu. Ak teplota klesne pod nulu, vedie to k finálnemu výsledku a to je opadávanie lístia. Listy totiž obsahujú vodu. Tým, že zmrzne, zväčší svoj objem, poškodí sa štruktúra listu a ten nakoniec zo stromu spadne. Strom sa ale snaží, aby listy, ktoré ho opustia neboli zelené. Nechce sa len tak zbaviť zeleného farbiva v chloroplastoch chlorofylu, ktorý spôsobuje zelené zafarbenie listov a za pomoci svetla v ňom prebieha fotosyntéza. Stromy sa snažia zachrániť toľko chlorofylu, koľko sa len dá a sťahujú ho do vetiev a do kmeňa. Tu bezpečne prežije zimu a v jari sa opäť využije na rast nových listov. Keďže v zime je väčšinou pôda zamrznutá, strom by nemal ako dopĺňať odparujúcu sa vodu z listov. Mohol by teda vyschnúť. Aj to je jeden z mnohých detailov, aká múdra a silná je naša príroda.

interier

Do jari máme ešte poriadne ďaleko a tak sa teda obzrime sa októbrom. V tomto mesiaci sa tešíme hlavne na babie leto, ktoré sa najčastejšie vyskytuje v prvej polovici mesiaca. Pravdepodobnosť výskytu je pomerne vysoká. Až v siedmich z desiatich októbrov sa babie leto vyskytne. V tomto roku sa teda pridal k zvyšným tridsiatim percentám. Tohtoročný október bol teplotne podpriemerným mesiacom po poriadne dlhej dobe. Naposledy sme mali zápornú odchýlku od dlhodobého priemeru v auguste 2013! Priemerná teplota bola 8.4 °C. Dlhodobý priemer za roky 1961 – 1990 je 8.7 °C. Väčšina mesiaca bola pomerne chladná a 25 dní v októbri pršalo. Spadlo 146.3 mm zrážok, čo je trojnásobné množstvo oproti dlhodobému priemeru. Tretieho a štvrtého októbra spadlo 63 mm zrážok. Už také množstvo by stačilo na to, aby bol mesiac zrážkovo nadnormálny.

Začína sa november, mesiac pokročilej jesene a prvé dni naznačujú, že ten svojej povesti neostane nič dlžný. Prvá dekáda bude daždivá, sychravá a teda pravá novembrová.

 

autor: Dušan Palčinský
zdroj: Podvihorlatské noviny, ročník LVII, číslo 45, strana 2

Čítajte tiež:
Meteorologická stanica
Kamenica nad Cirochou počas prvej svetovej vojny

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa