Vírusová hepatitída typu A

Vírusová hepatitída typu A

Regionálny úrad verejného zdravia so sídlom v Humennom hlási deväť nových ochorení na vírusovej hepatitídy typu A (dg. B15) v rámci epidemického výskytu ochorení. Ochoreli dvojročné, štvorročné, šesťročné, deväťročné a dvanásťročné deti a 4 dospelé osoby 28-ročná, 30-ročná, 33-ročná a 52-ročná.

Sedem ochorení bolo zaznamenaných v jednej rodine u osôb žijúcich v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Z chorých bolo osem osôb hospitalizovaných na infekčnom oddelení nemocnice v Michalovciach a jedna osoba bola izolovaná doma. Protiepidemické opatrenia boli v rodinách a školských zariadeniach vykonané.

Kumulatívne v tejto epidémii je zaznamenaných 108 ochorení.

Regionálny úrad verejného zdravia so sídlom v Humennom ďalej hlási štyri ochorenia vírusovej hepatitídy typu A (dg. B15) v obci Kamenica nad Cirochou v jednej rodine. Ochoreli štyri osoby – 34-ročná, 19-ročná, 20-ročný muž a deväťročný žiak ZŠ, ktoré žijú v prostredí s nízkym hygienickým štandardom. Ochorenie bolo pravdepodobne zavlečené z rómskej osady Podskalka. U 3 chorých si klinický stav vyžiadal izoláciu na infekčnom oddelení nemocnice v Michalovciach, jeden chorý bol izolovaný doma. Protiepidemické opatrenia v rodine a v školskom zariadení boli vykonané.

Čo je vírusová hepatitída typu A?

Hepatitída typu A je infekčná choroba spôsobená vírusom hepatitídy typu A. Hlavným symptómom je akútny zápal pečene (hepatitída). Typické je zvýšenie hladiny bilirubínu (výsledkom je ožltnutie kože čiže žltačka) a pečeňových enzýmov. Po nakazení a uplynutí približne 28 dní sa prejaví celková únava, bolesti svalov, symptómy podobné nádche, horúčka, nevoľnosť, zvracanie, bolesť brucha, strata chuti do jedla, zožltnutie kože a očných bielok, tmavý moč, svetlá stolica, zápcha alebo hnačka, svrbenie bez vyrážok a možná cholestáza (zastavenie odtoku žlče).

zdroje: www.ruvzpo.sk/hes_home.htm, sk.wikipedia.org/wiki/Hepatit%C3%ADda_typu_A
foto: badatel.net

 

Ing. Patrik Šepeľa

Čítajte tiež:
História aeroklubu a poľného letiska
3. zápisnica zo zasadnutia ObZ v Kamenici nad Cirochou

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa