Medveď v okolí Kamenice

Medveď v okolí Kamenice

Lesy v okolí našej obce poskytujú mnoho možností nielen pre obyvateľov obce, ale aj pre pôvodných obyvateľov lesov. O prítomnosti rysov u nás sa vedelo (viď odchytený rys) a o sporadickom výskyte vlka u nás sa traduje už dávno (viď CHÚ Drieňová). Prvé správy o pozorovaní našej najvačšej šelmy, medveďa, sa začali objavovať minulý rok. O pobyte medveďa hnedého (ursus arctos) informovali zamestnanci VLM, ktorí ho pozorovali v oblasti Kyjova vo Vihorlatských vrchoch. Pod Vihorlatom však medveď žije, nešlo teda o žiadnu senzáciu. Seznačne však zneli správy, že medveď bol vraj pozorovaný členmi nášho poľovného združenia Jazvec na severnom svahu Drieňovej. S prichádzajúcou zimou sa medveď pobral na zimný spánok a jeho existencia ostala na úrovni dohadov/výmyslov.

Nespochybniteľný dôkaz o výskyte medveďa v okolí našej obce priniesol hospodár PZ Jazvec Marek Piatka, ktorému sa počas letných prázdnin podarilo zachytiť medveďa do fotopasce v lokalite Kamenná. Postupne začali pribúdať tzv. pobytové znaky ako trus a stopy, ktoré boli nájdené na už spomínanom severnom svahu Drieňovej. Medveď ako všežravec nepohrdne takmer žiadnou potravou. Rozsiahle kukuričné polia medzi Hažínom a Humenným a prítomnosť viacerých krmelcov v tejto lokalite, mu poskytli dobré podmienky pre “udomácnenie sa”. Takto ho v tejto lokalite fotopascou zachytil pán Ing. Jaroslav Dutko z hunters.sk

 
Hoci je medveď hnedý (ursus arctos) našou najväčšou šelmou (samce dosahujú hmotnosť až 300, výnimočne 350 kg), nie je dobrým lovcom. Postupne sa stal všežravcom, pričom 80-90% jeho potravy tvorí rastlinná zložka. Na jar sa živí výhonkami tráv a prvých rastlín, niekedy sa priživí na uhynutých zvieratách. V lete a na jeseň je jeho potrava bohatšia. Konzumuje množstvo bylín, bobule lesných plodov, bukvice a žalude, obilné zrná, plody ovocných stromov, larvy mravcov a ôs, žaby, slimáky a pod. Medveď je aktívny po celý deň, ale hlavne v podvečerných a ranných hodinách. Žije samotársky na svojom teritóriu. Zo zmyslov má najlepšie vyvinutý čuch a sluch. Zrak je vzhľadom na malé oči slabší – nehybnú ľudskú postavu rozozná zo vzdialenosti 10-30 m. Na Slovensku je medveď zaradený medzi chránené druhy živočíchov so stanovenou spoločenskou hodnotou 2666,- eur a podľa zákona o ochrane prírody a krajiny je ho zakázané chytať, zraňovať alebo usmrtiť. Medveď je v zmysle zákona o poľovníctve poľovnou zverou celoročne chránenou. Na jeho ulovenie je potrebná výnimka Ministerstva pôdohospodárstva SR.

Prítomnosť medveďa v okolí našej obce je nezvyčajná a v mnohých ľuďoch vyvoláva obavy. Medveď však do našej prírody patrí. Podľa slov skúseného poľovníka sa pravdepodobne jedná o mladého samca. Po vyčerpaní tohto zdroja potravy (kukuričné pole) sa medveď presunie do hlbších lesov a vyššie položených miest, kde v tomto čase dozrievajú černice, čuroriedky a iné lesné plody a kde bude mať kľud vyhľadať si pokojné miesto pre svoj zimný spánok. Dúfajme, že nezvíťazí hlúposť a chamtivosť niektorých jednotlivcov a medveď nedopadne podobne ako “mediálne” známy rys (mimochodom tiež celoročne chránený) z Kamenica nad Cirochou.

rys_kamenica_600px

Tento dospelý samec, blúdil v blízkosti ľudského obydlia. Bol veľmi vychudnutý a mierne zamorený kliešťami a ušnými roztočmi. Mal zranenú končatinu. Pri pitve sa zistilo, že v tkanivách bolo prítomných viac fragmentov olova, ktoré zrejme boli spôsobené výstrelom. Zranenie zviera nezabilo, ale zrejme mu zabránilo loviť. Žalúdok mal prázdny, nachádzali sa v ňom malé vredy, čo poukazuje, že nepožíval potravu po dlhšiu dobu, kým konečník obsahoval ostne ježa, čo poukazuje, že sa živil netypickou korisťou.

Ing. Patrik Šepeľa

zdroje:
Ing. Jaroslav Dutko, hunters.sk, Lipová 759/20, HE
Pitvy rysov na Slovensku
Podvihorlatské noviny č. 42/2013
medvede.sk
napant.sk
wolf.sk

Čítajte tiež:
Spoločné poľovačky PZ Jazvec
Náhodné stretnutie s mladým kráľom

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa