Športovo-rekreačný areál Barnova rika

Športovo-rekreačný areál Barnova rika

Aj keď je leto všeobecne najobľúbenejším ročným obdobím, horúce letné dni dávajú zabrať. Väčšinu z nás to ťahá do tieňa alebo k vode. Ako sa javí v našej ankete, obľúbeným miestom rekreácie a oddychu pre mnohých Kameničanov je aj areál “Barnova rika” v neďalekých Zemplínskych Hámroch. Najpohodlnejší spôsob dopravy tam je samozrejme autom, prípadne autobusom. No nie je nezvyčajné stretnúť v Hámroch Kameničanov na bicykloch. Na riadkoch a fotkách nižšie si ukážeme lesnú cestu (mapa trasy tu), ktorou sa možno na bicykli pohodlne dostať z Kamenice priamo k areálu s kúpaliskom. Lesná cesta v celkovej dľžke 17 km, má oproti tej klasickej “hlavnej” viacero výhod:
– neohrozujú nás idúce autá
– väčšina lesnej cesty vedie pod korunami stromov, nepraží na nás slnko
– po ceste máme dostatok vodných zdrojov a miest na oddych
– príroda ponúka krásne výhľady a pri kúsku štastia aj stretnutia so zverou

ale aj zopár nevýhod:
– menej kvalitná cesta
– prevýšenie

Predtým ako sa rozhodneme vyraziť, preveríme si najprv plán výcviku vo VO Valaškovce. Cez víkend však vojaci cvičia málokedy, takže máme zelenú. Začíname pri pomníku, kde sa “nakopneme” zmrzkou alebo nealkoholickým chmeľovým iontovým nápojom 😉

 
Prvé kilometre cesty sú známe snáď každému Kameničanovi. Pokiaľ ste sa dostali až k táboru Lesík, najhoršie stúpanie už máte za sebou.

 
Od tábora pokračujeme ďalej bez odbočovania až k závore. Cca 100 metrov za závorou je prvá križovatka. Držíme sa vľavo.

 
Cesta ďalej pozvoľna stúpa a vďaka intenzívnej ťažbe ponúka panoramatické výhľady na okolitú krajinu. (klik na foto)

Smer Trislak

Na siedmom kilometri prichádzame k 180 stupňovej pravotočivej zákrute, z ktorej na ľavom boku vybieha cesta opatrená závorou. Držíme sa opäť vľavo a prechádzame cez závoru. Ďalšia závora nás čaká na jedenástom kilometri, hneď za ňou sa cesta rozdeľuje. Ostávame vpravo na relatívne lepšej ceste, ktorá nás povedie do mierneho stúpania.

 
Do areálu Barnova rika to už nie je ďaleko. Ešte zopár výhľadov, potom mierne klesanie. (klik na foto)

Cirosska dolina

Pred poslednou zákrutou už vidíme chatky, bočíme vlavo.

 
A sme tam 😉 (klik na foto)

Barnova rika

Areál, v ktorom je návštevníkom k dispozícii plavecký bazén a detský bazén s vyhrievanou vodou, sauna, multifunkčné ihrisko s umelou trávou, futbalové ihrisko, dva antukové tenisové kurty, detské ihrisko, grilovanie v prírode, sociálne zariadenia s bezbariérovým WC, dva bufety, nás privíta milou obsluhou, čistým prostedím a férovými cenami. (klik na foto)

Barnova rika

Otváracie hodiny bazénov:
Pondelok – nedeľa: 09:30 – 18:00
Nočné kúpanie denne: 19:00 – 22:00
Bazén je v prevádzke vždy počas priaznivého letného počasia. V prípade náhleho nepriaznivého počasia (hromobitie, búrka, blesky) sa bazén zatvára.

Cenník bazén:
deti do 15 rokov, dôchodcovia, ZŤP, držitelia Jánskeho plakety doobeda 0,75 €, poobede 1,00 €, celodenný vstup 1,50 €
dospelí doobeda 1,50 €, poobede 2,00 €, celodenný vstup 3,00 €
nočné kúpanie 2,00 €
sauna 3,00 €/1,5 hod/osoba

Kontakty:
telefón +421 57 758 179
email zemplinskehamre@stonline.sk

Po zaplávaní päťdesiatich dĺžok a vybehnutí na Sninský kameň 😉 si opäť vychutnáme nealkoholický chmeľový ionťák a po tej istej trase (mapa trasy tu) sa vraciame späť. (klik na foto)

knc_b.rika_600px

Cesta bicyklom cez les za kúpaním v Hámroch určite nie je najľahšia, ale stojí za tú námahu a s kúsom sebazaprenia ju zvládne každý. A kebyže predsa nie, stačí bicykel otočiť o 180 stupňov a ostatné už zariadi gravitácia 🙂

Patrik

Čítajte tiež:
Sedlo Rozdiel (866 mnm)
Cyklovýlet na Viniansky hrad

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa