Cyklovýlet na Viniansky hrad

Cyklovýlet na Viniansky hrad

Hrad nad obcou Vinné sa vypína na vrchole andezitového kopca – juhozápadného výbežku Vihorlatských vrchov, ktorý dosahuje nadmorskú výšku 325 metrov. Daný opevnený objekt mal vynikajúcu strategickú polohu, pretože bol situovaný pri križovatke obchodných ciest. V stredoveku sa tento výšinný hrad nad Vinným, rovnako ako nižinný vodný hrad (šľachtický dvorec) v Michalovciach, nazýval Michalovským hradom (“castrum Nogmihal” alebo “Nagmihal”). Prvá písomná zmienka o hrade nad dedinou Vinné sa viaže k roku 1336 – postavili ho však zrejme už skôr, na prelome 13. a 14. storočia, a patril rodine pánov (šľachticov) z Michaloviec (Nagymihályiovcom). Počas bojov kráľa Karola Róberta s “nepriateľmi kráľovstva” bol tento objekt zničený. Neskôr ho obnovili, pretože sa nám zachoval opis hradu z roku 1449 – podľa neho sa stredná veža hradu delila na tri časti, pod ňou (v jej strede) bola pivnica, ktorá mala spoločnú strechu s vedľa stojacim malým kamenným domom tesára, ďalej sa spomína palác, vedľa ktorého stál ďalší kamenný dom, vo veľkej veži boli nad sebou tri “byty” a podkrovie (štvrté podlaži, “vrchol veže”), pod ňou sa zas nachádzal žalár a pred ním bol situovaný ďalší “byt”. Pokračovanie nižšie…

Či už chceme ísť na Jasenovský alebo na Viniansky hrad, cyklotúru začíname rovnako. Cesta z Kamenice do Chlmca je popísana tu. Do Chlmca však tentokrát nezachádzame ale pokračujeme priamo smerom na Porúbku. Po cca 2.5 km v miernom stúpaní sme tam a v dedine začíname badať prvé turistické značky.

 
Od závory sa začína vážnejšie stúpanie, ktoré preverí hlavne naše psychické sily 😉 Na 90º zákrute pri kríži sa turitická značka oddeľuje od asfaltovej cesty. Keďže na tejto modrej značke nie je explicitný zákaz pre jazdu bicyklom, zdatnejší cyklisti to môžu skúsiť aj tadiaľ. Trasa je z väčšej časti pekne prejazdná. Cyklistom však odporúčam zostať na asfaltke a peším turistom následovať modrú značku.

 
Po ťažsom 1.5 km stúpaní je po pravej strane závora a odbočka doprava. Od závory sa cesta začína zvažovať a cyklistov čaká 4 km zjazd, ktorý ukončuje smerovník ukazujúci doprava. K hradu už je to len chvíľka.

 
Z Kamenice na Viniansky hrad je to necelých 18 km a v svižnom tempe mi to nezabralo ani hodinku a štvrť. Blízkosť Vinianskeho jazera s možnosťou osvieženia a občerstvenia a nenáročný terén robia z tejto destinácie ideálny cieľ na víkendovú (cyklo)turistiku pre jednotlivcov, skupiny či rodiny s deťmi. Z Vinianskeho hradu sa môžme vydať rôznymi smermi. Cestou späť sa dá zájsť na Jasenovský hrad. Do Kamenice sa vieme dostať aj “okľukou” po peknej asfaltovej ceste ponad obce Kaluža, Klokočov, Kusín a Jovsa, alebo tiež aj hrebeňom Vihorlatu, prejdúc cez Kyjovský prales. Neďaleko je Šírava a termálny park… Možností je veľa, stačí sa len odhodlať 😉

 
… pokračovanie: V čase bojov kráľa Mateja Korvína s poľským panovníkom Kazimírom IV. bol hrad v roku 1466 značne poškodený, následne ho opäť opravili. V rokoch 1556 až 1558 sa tento opevnený areál stal centrom michalovských šľachticov, ktorí sa vzbúrili proti kráľovi Ferdinandovi I. Odtiaľ potom prepadávali kupcov, okolitých šľachticov a poddaných. V roku 1594 hrad napadlo cisárske vojsko a zapálilo ho. Po následnej oprave sa prestavbe objekt i naďalej využívali členovia rodiny pánov z Michaloviec. V čase povstania Františka II. Rákociho sa tunajší šľachtici pridali na jeho stranu a hrad vydali kurucom. Keď v januári 1711 vtiahlo do Michaloviec cisárske vojsko, kapitulovali tiež obrancovia hradu pri Vinnom. Na základe rozhodnutia cisára a uhorského snemu bolo opevnenie hradu niekedy po roku 1715 čiastočne zbúrané, aby sa tento object nestal sídlom rebelov či zbojníkov. Panstvo v zachovaných kamenných pivniciah i naďalej skladovalo najmä sudy s vínom, no postupne na rozrumený hrad úplne zanevrelo a natrvalo sa usadilo v pohodlnejších kaštieľoch vo Vinnom a v Michalovciach. A tak hradný objekt pomaly – až do dnešných dní – chátra. Túto národnú kultúrnu pamiatku sa pokúša, v spolopráci s obcou Vinné, zachrániť občianske združenie Zemplínsko-užská hradná cesta, a to dobovými remeselnými postupmi a tradičnými technikami.

A že sa dá parádne pojazdiť aj v okolí Vinianskeho hradu, dokazuje toto video 🙂

Patrik

Čítajte tiež:
Dogtrekking pod Vihorlatom
Bicyklom na Jasenovský hrad

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa