Rezbár Matúš Krajník

Rezbár Matúš Krajník

V Kamenici nad Cirochou máme mnoho šikovných a talentovaných ľudí. Žijú však svojím pokojným životom, sami sa nechvália a málokto o ich vie. Jedným z nich je aj rezbár a reštaurátor Matúš Krajník. Začínal v Humennom, skúsenosti zbieral v Dánsku a jeho práce robia radosť hrdým majiteľom v zámorí. Úžasná predstavivosť s akou popisuje kus dreva, na ktorom sa práve chystá pracovať a výsledné detailné spracovanie finálneho umeleckého diela vyrážajú dych. Minulý víkend som k nemu zašiel na kus reči.

Čo ťa priviedlo k rezárstvu?
Od ranného veku som mal pozitívny vzťah k drevu. Cez základnu školu v Kamenici nad Cirochou, drevárske SOU v Humennom a rezbársky kurz. Každodenný kontakt s drevom ma dostal tam, kde som teraz. Najlepšia prax bola práca reštaurátora v humenskom kaštieli. Poznatky minulosti a histórie.

Kde nachádzaš motiváciu a inšpiráciu?
V tejto práci nachádzam uspokojenie, ukľudnenie, vnútornú energiu a silu. Je krásne premeniť určitý kus dreva na umelecké dielo. Motivácia sa dá najsť všade. Treba sa len vedieť pozerať. Hrady zámky, kaštiele, výstavy, literatúra, poľovnícka tématika, príroda, sakrálne stavby. Najradšej vyrezávam ornamenty na starožitný nábytok a poľovnícku tématiku.

 
Je rezbárstvo fyzicky náročné?
Rezbárstvo je fyzicky veľmi náročné. Je to ručná praca, pri ktorej po celý čas stojím. Je to tiež časovo a finančne náročné. Kvalitené materiály a náradie nie sú zadarmo. Na rezbárstvo nech sa dá len ten, kto k tomu má citový vzťah a talent. Ináč je to len trápenie.

Čo by si chcel v rezbárstve dosiahnuť?
Pokiaľ bude zdravie slúžiť, chcem ďalej vyrezávať a potešovať svojou prácou ľudí. Svoje remeslo a poznatky by som chcel niekomu odovzdať. Chcem zachovávať detaily a dokonalé tvary mojich prác.

 
Aký je tvoj rezbársky resp. reštaurátorsky sen?
Zatiaľ najväčšie dielo, na ktorom som pracoval je vstupný portál so zábradlím na našom rodinnom dome. V blízkej budúcnosti mám v pláne pracovať na milostnom obraze Rómea a Júlie.

Čo z toho čo si vyrezal si ceníš najviac?
Ťažké je vybrať jednu vec. Cením si kópiu barokového kríža či dvoje dvere na našom dome. Najvyššiu hodnotu však majú starožitné hodiny, ktoré som reštauroval.

 
Kam najďalej sa predala tvoja práca?
Jeden z mojích obrazov s poľovníckou tématikou sa predal v Kanade.

Aké sú tvoje ďalšie koníčky?
Vo voľnom čase si rád zajdem do fitka a na plaváreň. Rád zariaďujem poľovnícke interiéry.

Ak chcete vidieť ako Matúš pracuje a čo všetko ma aktuálne vyrezané, navštívte ho v jeho dielni Kamenici nad Cirochou.

Kontakty
email: matuskrajnik@centrum.sk
telefón: 0915 300 644

 

Ing. Patrik Šepeľa

Čítajte tiež:
Rok pôsobenia Miko fit-box klubu
Lukáš Vrábeľ: K bartendingu som sa dostal náhodou

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
20
  1. 12. 7. 2018 at 17:56Martin  Odpoveď

    Zdravim zrezal som na dvore staru tuju priemer cca 25-30cm. Počul som, že je drevo z nej vhodne pre rezbarov. Nepotrebujete nahodou? Bývam v Brestove.

    • 20. 7. 2018 at 22:58Patrik Šepeľa  Odpoveď

      Dobrý deň Martin, kontaktoval som Matúša, ten pekne poďakoval za ponuku, ale s takým drevom bohužiaľ nemá skúsenosti.

Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa