Bicyklom na Jasenovský hrad

Bicyklom na Jasenovský hrad

Pozrite si prvý článok (resp. fotoreport) z jedného z mnohých výletov, ktoré sa dajú podniknúť do nášho okolia. Tento výlet je najlepšie absolvovať na MTB bicykli, ktorý má hrubšie kolesá a odpruženú prednú vidlu. Samozrejme, keď sa chce ide to aj na “sobi 20” 🙂 . Zdatnejší turisti to zvládnu ako celodennú pešiu túru. Celková dĺžka trasy tam a späť je cca 33 km.

 
 
 
Začíname tam kde iní končia, teda pri Drienovej 😉 . Popri bývalej píle opúšťame rodnú obec a mostom prejdeme cez “Riku”. Pri kríži si dáme krátku prestávku a po cca 2.5 kilometri prichádzame na rázcestie v Kamienke.


 
Cykloznačka nás nasmeruje do mierneho stúpania k cintorínu. Tu sa nám začínajú ponúkať prvé pekné výhľady na okolitú krajinu. Zaujímavý je hlavne pohľad do údolia rieky Kamenice, nad ktorým sa týči najvyšší vrch Vihorlat (1076 mnm). Tento úsek cesty je pomerne jednoduchý a pre väčšinu Kameničanov dobre známy.


 
Pokračujeme ďalej v smere na Ptičie. Poľná cesta je tu dobre viditeľná a aj keď nie je značená, nie je problém sa orientovať. Ostávame stále na najlepšej “stope”, nikam neodbočujeme. Po cca dvoch kilometroch na poľnej ceste prichádzame k smerovníku s cykloznačkami.


 
Po prejazde obcou Ptičie nás čaká ďalší smerovník, pri ktorom odbočujeme doľava smerom na Chlmec. Pred Chlmcom sa nachádza pekný malý rybník, ktorý odporúčame nevynechať. V rybníku žijú prevažne kaprovité ryby a chytať v ňom je dovolené so štandardným rybárskym lístkom. Dookola rybníka je chodník a lavičky, na ktorých si unavený cyklista môže oddýchnuť 🙂 . Pred vstupom do obce Chlmec nám smerovník oznamuje: Jasenov 5.6 km.


 
V Chlmci sa bohužiaľ stretávame s realitou východoslovenskej turistiky resp. cykloturistiky, a to chýbajúcim značením. Poslednú cykloznačku míňame pri obecnom úrade a ďalšia nás čaká až v Jasenove. Nikam neodbočujeme, ideme rovno, priamo cez prvý most. Za ním bočíme doľava k potravinám “Adriana” a za nimi zas doprava. Na ďalšom rázcestí pred súkromným domom odbočíme doprava smerom k cintorínu. Tesne pod cintorínom odbočíme doľava a dostaneme sa na “lúčnu” cestu medzi Chlmcom a Jasenovom.


 
Cesta lúkou medzi Chlmcom a Jasenovom dá celkom zabrať, aj keď na prvý pohľad nevyzerá veľmi náročne. Po každom stúpaní však príde zjazd. V tomto prípade až do Jasenova. Pohľad vpred a vzad opäť ponúka krásne výhľady na okolitú prírodu. Cieľ našej cesty, Jasenovský hrad, máme pred sebou po ľavej strane.


 
Vstupujeme do Jasenova, kde nás opäť privíta cykloznačka a postupne aj informačná tabuľa a turistické značenie. Po občerstvení nealkoholickým pivom v miestnej krčme sa vydávame na záverečnú etapu našej cesty. Ak chcete na Jasenovský hrad vystúpiť na bicykli, zvoľte žltú značku. Pre peších turistov sú k dispozícii obe trasy (žltá aj modrá značka).


 
Je treba priznať a upozorniť, že aj keď je žltá značka veľmi dobre zjazdná, je zároveň miestami aj poriadne strmá a pre mnohých cyklistov bude nad ich sily. Menej zdatným cyklistom teda odporúčame bicykle odparkovať u krčmára, alebo nechať uschované u miestnych obyvateľov (radi Vám výjdu v ústrety). Ak Vám nevadí, že v stúpaniach bicykel potlačíte, cestou späť Vám odmenou bude adrenalínový zjazd. Žltá turistická trasa je už dobre značená a bezpečne Vás dovedie k cieľu.


 
Jasenovský hrad, ako jedna z dominánt nášho kraja, reprezentuje kus našej bohatej histórie a určite stojí zato navštíviť ho. Cestu späť volíme po tej istej trase. Tento výlet však ponúka mnohé alternatívy nielen cestou tam ale aj späť. Chodník hrebeňom do Krivoštian cez najvyšší bod Krivoštianku je veľmi dobre prejazdný a ponúka mnohé výhľady. Odmenou za námahu bude zmrzlina v Strážskom 😀 . Po modrej značke dôjdeme cez vrch Chlm a obec Porúbku až na Viniansky hrad. Ale o tom až nabudúce 😉 .

Ing. Patrik Šepeľa

Čítajte tiež:
Súťaž DHZ o pohár starostu obce
Dni obce Kamenica nad Cirochou 2014

Pokračujte v čítaní novšieho alebo staršieho článku«« X »»
  • Komentáre
10
  1. 20. 11. 2017 at 14:18Mgr.Jozef Talarovič  Odpoveď

    Ahoj, to "nevyznačenie" cyklotrasy medzi Chlmcom a Jasenovom nie je súčasťou nejakej slovenskej špeciality. Na vyznačenie cyklotrasy som mal určený termín a v okolí obce Chlmec sa plánovalo "oddychové miesto pre turistov" cez ktoré mala ísť cyklotrasa /pod lyžiarskym vlekom/. Z technických príčin sa to nedoznačilo, čo plánujeme v r.2018 ukončiť. Ďakujem za pochopenie. J.T.- cykloznačkár z SV.

Napíš komentár


2014 - 2018 © Ing. Patrik Šepeľa